torsdag 28 juni 2007

Ithaka

Dikten handlar om en man som har sexuella tankar om en kvinna. Personen uttrycker sig rejält och använder många sexuella ord, fast på ett passionerat sätt. Personen som har dessa tankar är en man. Detta kan styrkas genom dikten. Jag citerar ”som kommer efter utlösningen, som vit musik, ur kroppen”. Denne pratar ju då om spermier, med vit musik menar han spermier som ju också är vitt. Att det är en kvinna som någon har tankar om är uppenbart, det kan man se i dikten. Jag citerar ” du är också naken och dina bröst är mörka, som kullar av blomjord, de gungar när bröstkorgen lyfter sig i den svävande rytmen”. När man pratar om bröst är det mestadels en kvinnas, även att de gungar visar att det är en kvinnas bröst.

Jag tycker att det var en vacker dikt. Det kan tyckas inte vara vackert med dessa svåra uttryck men om man läser den många gånger och sätter sig in i den känner man verkligen att kärleken flöder i dikten. Jag tolkar det som att det var en man som uttryckte sina sexuella känslor för kvinnan han älskar. Han uttrycker sig väldigt passionerat. Från början var hela dikten ganska svårbegriplig men efter att ha läst dikten om och om igen förstår jag innebörden av den, vissa delar är fortfarande svåra att förstå som t.ex. ” Mina vader lyfts uppåt” vilket jag inte alls begriper.

Min tolkning är att Odysseus funktion i den här dikten är att han uttrycker sin saknad till Penelope. Penelope är mottagaren i Odysseus utryckelser i dikten, det vill säga att han har en sexuell frestelse mot henne samt en saknad. Penelope är alltså den sexuella frestelsen. Ithaka är platsen där de möts.

En koppling som kan hittas är kärleken som är den samma som nu, sättet att tänka på en tjej på detta sexuellt passionerade sätt som beskrivs i dikten tänker även dagens människor om motsatt kön. Vid motgångarna som Odysseus hade under sin hemfärd lade han det av sina tankar på kärleken till sin fru, det gör dagens människor också under sina motgångar. En annan koppling är rosen som nämns i dikten och som symboliserar kärleken. Under alla dessa epoker har rosen alltid varit det som man ger till någon man älskar. En annan koppling som dock kan diskuteras är Odysseus respekt för sin kvinna, det visas i dikten med hans saknad och sättet han försöker tilltala på ett passionerat sätt. Kvinnorna var ju förtryckta i antikens Grekland, de hade ingen rösträtt och inget inflytande. Fast Odysseus värderade sin kvinna högt, hon var inte bara någon hemmafru som skulle föda barn. I vår tid har ju kvinnor respekt i samhället i och med att de är jämlika.

Likheterna är att än idag fantiserar man om kvinnan på samma sätt. För att frestelsen till en kvinna aldrig har ändrats, det är alltid samma sexuella tankar man har om en människa med motsatt kön. De tankar jag riktar mig mot är de tankar som finns med i dikten, Jag citerar ”Jag rör vid dig, stryker två fingrar längs din axel och vill stanna där, alltid. Kan du känna det? Vi är lika ömtåliga som de ögonblick vi upplever: Du ligger på sängen, du är också naken och dina bröst är mörka.” Dessa är likheter som kan hittas i dikten.

1 kommentar:

Daniel sa...

Hej Babak,
Skönt att det lossnade för dig!

Några innehållskommentarer:
Du har helt rätt angående rosen som kärlekssymbol. Men vad kan torkade rosor tänkas symbolisera?
Även om kvinnorna inte hade rösträtt och saknade vissa rättigheter ska man ändå vara försiktig med att dra slutsatser om att kvinnorna var förtryckta. Fötryckt är nämligen ett väldigt starkt ord! Dessutom är det inte alldeles lätt att uttala sig om exakt hur kvinnor hade det för så länge sedan, vi saknar livsberättelser och annat. Vi kan nog dock utgå från att kvinnor har haft inflytande i alla tider, även om arenorna har varierat och det har skett på alternativa sätt. Det är viktigt att inte se den historiska kvinnan som ett offer!

Du har ett VG på uppgiften! /D